Epilepsie, periodiek voor professionals september 2013
Casuïstiek
Nervus vagus stimulatie bij medicijnresistente epilepsieIlse Vosman en Gerard Hageman
In Nederland zijn op dit moment bijna duizend kinderen en volwassenen met medicijnresistente epilepsie behandeld met een nervus vagus stimulator. Er is nu meer dan tien jaar ervaring met deze methode van behandeling en deze ervaring is vastgelegd in het ‘Handboek Nervus Vagus Stimulatie’. Aan de hand van twee casus wordt de rol van nervus vagus stimulatie in de dagelijkse praktijk beschreven.
Wetenschappelijk onderzoek
Antistoffen als oorzaak voor epilepsieMaarten Titulaer
Recent zijn er verscheidene nieuwe behandelbare oorzaken van epilepsie als gevolg van een hersenontsteking ontdekt. Hoe vaak patiënten met epilepsie zonder aanvullende kenmerken van een hersenontsteking antistoffen hebben, is echter onbekend. Duidelijkheid hierover is echter wel gewenst gezien de mogelijke behandelconsequenties. In deze bijdrage zijn de ontwikkelingen, maar ook de onzekerheden op een rij gezet en wordt het onderzoek beschreven dat antwoord moet geven op de nog bestaande vragen.
Historische wetenswaardigheden
Het Montreal Neurological Institute, een historische plaatsPaul Eling en Willy Renier
Juni 2013 werd het 30e International Epilepsy Congress gehouden in Montreal, een van de beroemdste plekken in de geschiedenis van de epilepsie. Het Montreal Neurological Institute is nu bijna tachtig jaar oud en een belangrijk deel van zijn geschiedenis valt samen met leven en werken van Wilder Penfield, de oprichter van het instituut.
Verantwoorde epilepsiezorg
Transitiepolikliniek voor adolescenten met epilepsieAnton de Louw en Bert Aldenkamp
Bij kinderen met epilepsie kunnen zich bij de overgang (transitie) naar volwassenheid tal van problemen voordoen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat, zijn er aanwijzingen dat multidisciplinaire behandeling in een transitiepolikliniek kan leiden tot betere resultaten. In deze bijdrage wordt een pilotproject beschreven met 48 jongeren met epilepsie die in een transitiepolikliniek werden begeleid.
Proefschriftbesprekingen
Ontsteking en stimulatieGovert Hoogland
Op 7 december 2012 promoveerde Marlien Aalbers aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘Inflammation & Stimulation’1. Aalbers onderzocht hersenweefsel van dieren en patiënten met epilepsie op aanwijzingen voor een ontsteking als onderliggend pathofysiologisch mechanisme. Als mogelijke behandeling hiervan is gekeken naar het effect van nervus vagus stimulatie op de concentratie van ontstekingsfactoren in het bloed.
Combineer EEG en fMRI voor preoperatief onderzoek van lokalisatiegebonden epilepsie
Pauly Ossenblok en Jan de Munck
Op 10 januari 2013 promoveerde Petra van Houdt op het proefschrift ‘Simultaneous EEG and functional MRI: A noninvasive tool in the presurgical evaluation of focal epilepsy’1 aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De combinatie van EEG en functionele MRI voorspelt de oorsprong en het spreidingspatroon van de epileptische ontladingen (het zogenaamde epileptische netwerk). Uit de overeenkomst met intracraniëel onderzoek en met de uitkomst van de operatie blijkt dat deze techniek van belang is voor de prechirurgische diagnostiek van epilepsie.
Epilepsie, periodiek voor proffesionals (september 2013)
Epilepsie, periodiek voor professionals (september 2013)Dynamische richtlijn diagnostiek en behandeling van epilepsie
Marian Majoie
De nieuwe richtlijn diagnostiek en behandeling van epilepsie (richtlijn Epilepsie) is toegesneden op de wensen van de moderne generatie van richtlijngebruikers: snellere updates, betere toegankelijkheid en meer mogelijkheden voor inbreng van patiënten en patiëntenverenigingen.